داربست چیست ؟
داربست چیست؟ داربست به سازه های موقتی گفته می شود که برای دسترسی راحت تر کارگران در جهت ساخت و ساز و یا تعمیر و نگهداری ساختمان ها و دیگر سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد. داربست ها انواع مختلفی دارند که هر کدام بسته به نوع استفاده و محل استفاده تقسیم می شوند.
در ادامه به انواع داربست ها و ویژگی های هر کدام از آنها می پردازیم که امیدواریم به شما کمک کند.
انواع داربست
داربست فلزی :
این نوع داربست به دلیل داشتن استحکام بالا و جا به جایی آسان تر و مقاومت در برابر عوامل مختلف، ایمنی و کارایی بالاتری نسبت به سایر داربست ها در پروژه ها دارد.
داربست چوبی :
این نوع داربست از چوب تشکیل شده و برای کار های سبک مناسب است. این نوع داربست از داربست های فلزی ارزان تر است اما این را هم در نظر بگیرید که ایمنی و مقاومت کمتری نسبت به داربست فلزی دارد.
داربست فولادی :
داربست های فولادی به دلیل داشتن استحکام و مقاومت بسیار بالا در برابر آتش سوزی، زنگ زدگی و فشار زیاد مقاوم است.داربست های فولادی برای پروژه های سنگین و محیط های دشوار بسیار انتخاب درست و مفیدی است.
داربست پایه دار :
داربست های پایه دار از نوع داربست های فلزی است که از آن در مکان هایی استفاده می کنیم که می خواهیم در سریع ترین زمان ممکن داربست برپا کنیم.داربست پایه دار بیشترین فشار را به پایه ها وارد می کند.
داربست معلق :
داربست معلق نسبت به سایر داربست ها فرق خاصی دارد، برای بنا کردن اکثر داربست ها باید پایه آن بر روی زمین باشد اما داربست معلق هیچگونه پایه ای ندارد و توسط زنجیر از ساختمان های مرتفع آویزان می شود و به صورت دستی و یا ماشینی می توان آن را حرکت داد.
داربست خرپا :
داربست خرپا یکی از مقاوم ترین داربست ها است که سازه هایی مثلثی شکل هستند و استحکام بالایی هم دارند. در این نوع داربست برای پروژه های سنگین و بزرگ ساختمانی استفاده می کنند. داربست خرپا به دلیل استحکام، امنیت و طراحی خاص خود، یکی از بهترین داربست ها است.
داربست کنسولی :
داربست کنسولی نوعی داربست است که از سازه اصلی بیرون زده و از طرفی دیگر پشتیبانی می شود. داربست های کنسولی زمانی به کار می آیند که زمین ساختمان مسدود باشد و امکان بنا داربست بر روی زمین نباشد مانند نماهای بلند. داربست کنسولی به دلیل طراحی خاص ایمنی و استحکام بالایی را شامل می شود.
داربست بازویی :
داربست بازویی هم مانند داربست کنسولی عمل می کند و زمانی که زمین دارای استاندارد های کافی نباشد باید از داربست بازویی استفاده کرد. در این نوع داربست ها، سرستون ها به دیوار ها متصل می شود از همین متصل شدن هم، سرستون ها هم پشتیبانی انجام می کنند
داربست اسکلتی :
داربست های اسکلتی به دلیل انعطاف پذیری ای که دارد ایمنی و دسترسی آسان تری را برای کارگران فراهم می کند. این نوع داربست ها برای پشتیبانی از کارگران و مصالح در پروژه ها استفاده می شود.
داربست چکشی :
داربست های چکشی به دلیل نیاز نداشتن پیچ و مهره برای مونتاژ، سرعت برپا کردن داربست را بالا می برد. داربست های چکشی فقط با ضربات چکش به هم دیگر متصل می شوند. این نوع داربست امکان باربری سنگین را برای کارگران فراهم می کند.
داربست نما :
داربست نما برای دسترسی راحت تر به نمای ساختمان است. از این نوع داربست برای رنگ آمیزی و یا نصب نما بر روی ساختمان استفاده می شود. داربست نما به دو صورت افقی و عمودی نصب می شود.
داربست بنر :
این نوع داربست برای نصب بنر های تبلیغاتی در سطح شهر استفاده می شود. این داربست ها معمولا از لوله های فلزی هستند و به گونه ای طراحی می شود که در برابر باد، ایمن و پایدار باشد.
داربست متحرک :
این نوع داربست برای پروژه هایی مناسب است که مدام درحال تغییر مکان می باشند. داربست های متحرک به دلیل جا به جایی بسیار آسان، کاربرد فراوانی هم دارند.
داربست زیربتن :
داربست زیربتن برای بهبود و کمک بهتر بتن ریزی استفاده می شود و وظیفه اصلی داربست زیربتن، نگهداری و تحمل وزن بتن تا زمان خشک شدن آن را دارد. داربست زیربتن به دلیل داشتن استحکام و مقاومت بسیار بالا، در پروژه های سنگین می تواند مفید باشد.
داربست کفراژ :
داربست کفراژ برای قالب گیری طرح سازه به ویژه در بتن ریزی استفاده می شود.داربست کفراژ تا پایان کار بتن ریزی و ثابت شدن بتن ها می ماند تا از خراب شدن و یا فروپاشی سازه جلوگیری کند.
داربست چهارپایه :
داربست چهارپایه نوعی داربست است که برای کار های موقت است و به دلیل اینکه بر روی چهارپایه است، حمل آسانی هم دارد و برای کارهایی در ارتفاعات کم مناسب است.
داربست نخاله گیر :
این نوع داربست برای جلوگیری از سقوط وسایل و مصالح ساختمانی استفاده می شود. داربست نخاله گیر برای حفظ ایمنی و به کاهش یافتن خطراتی همچون ریزش مصالح استفاده می شود.
داربست چاله آسانسور :
این داربست به طور معمول در پروژه هایی که نیازمند کار در چاله آسانسور هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. امنیت این داربست بسیار بالا می باشد به طوری که تا الان جان هزاران فرد را نجات داده است.
اجزای اصلی داربست چیست؟
- پایه های داربست : پایه های داربست وظیفه نگهداری سازه ها را بر روی زمین دارند و به استقامت داربست کمک بسیاری می کند. این پایه ها به طور معمول در سطح زمین قرار می گیرند.
- کوپلرها : کوپلرها اتصالاتی هستند که داربست ها را به یکدیگر وصل می کنند و آنها به گونه ای طراحی شده اند که بار و فشار زیادی را می توانند تحمل کنند.
- لوله های داربست: لوله های داربست لوله هایی هستند که به صورت عمودی، ستون اصلی داربست هستند که به صورت عموی نصب می شوند تا داربست ها را نگه دارد.
- تیر های افقی : این تیر ها به صورت افقی بین لوله های عمودی قرار گرفته اند تا وزن را بر روی تمام داربست ها یکنواخت کنند.
- تخته ها : تخته ها پلتفرم هایی هستند که بر روی داربست ها گذاشته می شوند تا کارگران بتوانند به راحتی بر روی داربست ها حرکت کنند. به طور معمول این پلتفرم ها از تخته های چوبی و یا صفحات فلزی استفاده می شود.
کاربرد های داربست چیست ؟
ساخت و ساز ساختمان ها : یکی از مهم ترین و اصلی ترین کاربرد داربست، در ساختمان سازی می باشد. از داربست ها برای دسترسی به ارتفاعات در ساختمان ها استفاده می کنند و در پروژه هایی که ارتفاع ساختمان بلند است، بسیار داربست می تواند کمک کند. داربست ها سازه های موقتی ای هستند که به کارگران کمک می کند تا به تمامی بخش های ساختمان از جمله نمای خارجی و یا نمای داخلی دسترسی داشته باشند.
تعمیر و نگهداری : داربست ها برای تعمیر و یا نگهداری ساختمان ها از جمله نقاشی، تعویض پنجره ها، ترمیم نماهای آسیب دیده و… مورد استفاده قرار می گیرد. داربست ها امکان دسترسی آسان تر و ایمن تری را به کارگران در حین کار می دهد.
ایام خاص : بعضی از عزیزان در ایام های خاص مانند محرم، قصد پخش کردن نذری را دارند و برای این کار و درست کردن یک مکان برای این کار بسیار ارزشمند، نیازمند داربست می باشند.
نقاشی ساختمان و تمیز کاری : در پروژه های تمیز کاری و یا نقاشی ساختمان های مرتفع، داربست ها نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. کارگران برای نقاشی و یا تمیز کاری ساختمان باید از داربست استفاده کنند تا به تمام سطوح ساختمان دسترسی راحتی داشته باشند.
فواید استفاده از داربست چیست؟
- افزایش ایمنی
- دسترسی آسان به تمام نقاط ساختمان
- افزایش سرعت کار
- افزایش کیفیت کار
- صرفه جویی در هزینه ها
- ساخت سازه های موقت
نکات ایمنی در استفاده از داربست چیست ؟
نصب صحیح و درست داربست : نصب داربست باید توسط فردی متخصص و مجرب انجام بشود.
استفاده از تجهیزات استاندارد : تمامی مواد و تجهیزات مورد استفاده در ساخت داربست ها باید استاندارد های کافی را داشته باشد و استفاده از مواد با کیفیت های بسیار پایین جلوگیری شود تا خطرات جدی ای رخ ندهد.
استفاده از وسایل ایمنی برای کارگران : کارگران در حین کار بر روی داربست ها باید از تجهیزات ایمنی کاملا برخوردار باشند. این تجهیزات شامل کلاه ایمنی، کمربند ایمنی، دستکش ایمنی و کفش های مخصوص کار بر روی داربست می باشد.
سطوح مقاوم لوله های داربست : در هنگام نصب داربست ها باید به این نکته توجه کرد سطح زمینی که داربست ها در آن می خواهند نصب شوند، سطحی نامناسب و یا نرم نباشد تا از فرو رفتن لوله های داربست در زمین جلوگیری شود و امنیت کارگران به خطر نیوفتد.
تا چه ارتفاعی می توان از داربست استفاده کرد ؟
ارتفاعی ک می توان از داربست ها استفاده کرد به عوامل مختلفی مانند نوع داربست، شرایط محیطی و ایمنی کار بستگی دارد. به طور کلی برای هر پروژه ای با هر ارتفاعی باید ابتدا ایمنی را در نظر داشته باشیم.
به طور کلی داربست ها به دو دسته فلزی و متحرک دسته بندی می شوند.
داربست فلزی : داربست های فلزی معمولا برای پروژه های ساختمانی با ارتفاع بلند مورد استفاده قرار می گیرد. داربست های فلزی تا ارتفاع های 100 متر و یا حتی بیشتر هم نصب می شوند اما باید مهاربندی مناسبی هم برای آنها انجام داد تا ایمنی کار را بالا ببریم.
داربست های متحرک : داربست های متحرک برای پروژه هایی که ارتفاع کوتاهی (10 الی 20 متر) دارند استفاده می شوند. با افزایش ارتفاع مقاومت و پایداری آنها به خطر می افتد.
نتیجه گیری
اجاره داربست در تهران یکی از مهم ترین صنایع مختلف در دنیا هستند که با توجه به کاربرد های متنوعی که دارند در ساخت و ساز های ساختمانی، نگهداری، ترمیم نما های ساختمانی و حتی برگزاری مراسم و ایام های خاص هستند. استفاده صحیح و ایمن از داربست می تواند در پروژه ها موثر تر و بهتر کمک کند و ایمنی کارگران را به طور کامل تضمین کند.